Aktywne Lato z Radiem Zet w Uniejowie

0
83
views

W ramach wakacyjnej trasy po Polsce, Czerwone Miasteczko Radia Zet gościło w Uniejowie w niedzielę, 4 lipca.

Ekipa Radia Zet po raz kolejny ruszyła w Polskę. Letnią trasę rozpoczęła wizytą w Giżycku. Kolejnym punktem na mapie był Uniejów, a dokładnie Termy bo przecież latem to właśnie rozrywki wodne w sprzyjającej aurze są ulubioną formą spędzania wolnego czasu.

Podczas wizyty „Aktywnego lata Radia Zet” dziennikarzom towarzyszył czerwony, odrestaurowany Fiat 126p, czyli tak zwany maluch. Właściwie można mówić o premierze, gdyż generalny remont pojazdu przesunął się nieco w czasie i dopiero w Uniejowie zaprezentował się w pełnej krasie odbywając pierwszą oficjalną jazdę.

Dlaczego właśnie maluch? Bo to auto, którym niegdyś wszyscy jeździli. Nazywany królem polskich szos, ciasny, hałaśliwy, aczkolwiek zaspokajał motoryzacyjny głód – mówi pomysłodawca akcji Andrzej Malinowski.

Samochód został przywrócony do stanu świetności w łódzkim Auto Centrum Serwisowym DSD Serwis, dzięki zaangażowaniu firmy PROLINE, która sponsorowała przedsięwzięcie. Co istotne auto wyruszy w trasę Aktywnego Lata z Radiem ZET, by za kilka miesięcy zostać wystawione na licytację podczas kolejnego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Już we wczesnych godzinach porannych w niedzielę na Termach powstało specjalne sportowe miasteczko, w którym można było spróbować swoich sił w różnych dyscyplinach sportowych i konkursach z nagrodami. Atrakcje przewidziano dla całych rodzin – dla dzieci konkurencje sportowe, dla fanów motoryzacji quizy z wiedzy o samochodach, nawet zmiana koła na czas.

Był też kącik kulinarny, w którym pyszne przekąski dla gości basenów przygotowali szefowie kuchni w Aparthotelu (Zbigniew Brandt) i na Termach Uniejów (Aldona Tomczak). Goście mogli skosztować takich potraw jak: mus jogurtowy na ciastkach migdałowych, koreczki z szynki parmeńskiej, sera feta i arbuza, skompresowany ogórek z serkiem Filadelfia, migdałami i solirodem, chłodnik arbuzowy z białą czekoladą czy szparagi w tempurze kokosowej. Już sama nazwa przekąsek jest mocno zachęcająca, a ich widok i smak to prawdziwy kulinarny zawrót głowy.

Aktywne Lato z radiem Zet to także ciekawi goście. Mirosław Madajski – Przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie omawiał planowane i realizowane obecnie inwestycje w Termalnym Grodzie, o zdrowym odżywianiu mówiła dietetyk z Uzdrowiska Uniejów Park, Emilia Straszewska, a o dobroczynnym wpływie wody termalnej na organizm ludzki opowiadała pani Kinga Estera Jach Skrzypczak – klinicysta, diagnosta obrazowy, trycholog analityczny i asystent z zakresu medycyny komplementarnej. Pani Estera z pochodzenia jest Węgierką i z ramienia ambasady wspomagała nawiązanie partnerstwa miedzy Uniejowem a węgierskim Mórahalom.

Kultura termalna w Polsce przeżywa w Polsce swój renesans, ale woda w Uniejowie jest naprawdę unikatowa ze względu na swój skład i stopień zasolenia. Z uwagi na ogromną ilość dobroczynnych składników stawia ludzi na nogi i to dosłownie. (…) Mówi się, że tam gdzie woda tam jest życie. Istotnie tutejsza woda solankowa jest bardzo bliska człowiekowi. Jest bardzo pomocna i skuteczna w leczeniu schorzeń narządu ruchu, ale nie tylko. Nawet taka zwyczajna z pozoru sesja w basenie sprawia, że dobroczynne minerały przenikają do naszego organizmu przez skórę, a spędzone 45 minut w tężni, znajdującej się na terenie kompleksu jest porównywalne do 3 dni nad morzem w okresie sztormów, gdyż wtedy wytrąca się najwięcej jodu – mówiła pani Estera.

Uniejów był drugim przystankiem na mapie 10 zakątków, do których zawitają dziennikarze Radia Zet. W kolejnych tygodniach aktywnie będzie również w Przemyślu (11.07), Arłamowie (18.07), Olsztynie (25.07), Świnoujściu (1.08), Tarnowie (8.08), Łodzi (15.08), Płocku (22.08) i Inowrocławiu (29.08).

Począwszy od 27 czerwca do 29 sierpnia w każdą niedzielę będzie można usłyszeć specjalne antenowe relacje z każdego przystanku, a także śledzić w mediach społecznościowych Radia ZET. Zapraszamy!
A.Ow.

 

 

źródło: Gmina Uniejów

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ