Jak informują niemieckie i hiszpańskie – a za nimi, od wczoraj, także i polskie media – reprezentantka Polski w piłce nożnej Ewa Pajor, występująca obecnie w VfL Wolfsburg, od nowego sezonu ma zasilić szeregi Barçy Femení.
Zdaniem niemieckiego serwisu informacyjnego AZ/WAZ Sport, który jako pierwszy opublikował newsa o jednym z najgłośniejszych transferów na rynku, Ewa Pajor podpisała kontrakt na trzy lata z Barceloną, która wykupi piłkarkę z Wolfsburga za klauzulę w wysokości pół miliona euro, co czyni transakcję rekordem transferowym FC Barcelony. Nasza Ewa stanie się wówczas najdroższym nabytkiem w historii tego klubu. Najlepsza polska piłkarka ma również zarabiać w katalońskim klubie 500 tysięcy euro rocznie. Sensacyjne doniesienia potwierdził dziś hiszpański dziennik „Mundo Deportivo”.
Pochodząca z Pęgowa w gm. Uniejów piłkarka zajmuje obecnie bardzo wysoką pozycję w kobiecym futbolu. W ubiegłym roku została pierwszą Polką w historii, nominowaną w plebiscycie magazynu „France Football” na najlepszą zawodniczkę świata; została najlepszą strzelczynią Bundesligi, strzelając 9 goli w 11 meczach); poprowadziła swój zespół do wielkiego finału Ligi Mistrzyń i wywalczyła wraz z „wilczycami” Puchar Niemiec. Ewa strzeliła dotąd 131 goli w 191 meczach Wolfsburga, natomiast w 75 spotkaniach reprezentacji Polski zdobyła dla nas 59 bramek.
Gratulujemy Ewie rozpoczęcia nowego etapu w jej zawrotnej karierze, życzymy serdecznego przyjęcia w szeregach Barcy i samych celnych strzałów do bramki! Ewa Pajor jest żywym dowodem na to, że wielki sukces osiąga się dzięki pasji i ciężkiej pracy, pozostając przy tym wyjątkowo skromną osobą. Posiadanie tak wspaniałej ambasadorki to wielki zaszczyt dla gminy Uniejów. Trzymamy za Ciebie kciuki, Ewo!
Co zjemy podczas XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków? Czas poznać menu!
Zbliża się XI edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Na pierwszym planie w festiwalowych daniach wystąpią marchew i jajko, jednak o tym, które z nich użyte zostanie w daniu głównym, a które w deserze, zdecydowali sami Restauratorzy. Jakie są ich propozycje?
Do udziału w tegorocznych zmaganiach o tytuł Lilii Smakosza zgłosiło się 8 restauracji. Przygotują one dla Państwa w sumie 16 potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 15 zł.
Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie”, podczas której będzie można zamówić festiwalowe dania i desery, odbywać się będzie w ciągu dwóch dni: w sobotę (20 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-20⁰⁰ oraz w niedzielę (21 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-18⁰⁰.
Do rozsmakowania się w marchewkowych i jajecznych potrawach zapraszają:
Aqua Restaurant, ApartHotel, Termalna 1
Pączek z królikiem oraz marchewką podaną w różnych formach
Truskawki i borówki podane z sosem na bazie żółtek i białego wina
Klub Nautilus, Zamkowa 5
Naleśnik ze szpinakiem, serem feta i chrupiącym boczkiem, ukoronowane jakiem sadzonym
Chrupiąca pomarańczowa marchewka w towarzystwie banana i jabłka, podana z jogurtem greckim i serkiem waniliowym, z dodatkiem syropu klonowego i nasion chia
Pizzeria Pico Bello, Sienkiewicza 18a
Orientalna marchewka z imbirem, kolendrą, czosnkiem i sokiem z pomarańczy, w towarzystwie ryżu i cielęciny w sosie własnym
Babeczka z kruchego ciasta z kremem jajecznym i owocami oraz ukrytym musem jagodowym
Przystań u Miksera, Bł. Bogumiła 34 (bulwary nadwarciańskie)
Ryż, marchewka o smaku łososia, jajo przepiórcze marynowane w słodkim sosie sojowym, tuńczyk grillowany, grzyby shitake marynowane, surimi narutomaki, kawior ryby latającej, czerwona kapusta marynowana, majonez wasaki
Delikatny sernik z galaretką z marchewki i marakui, z miodowym gniazdem z ciasta kataifi, z sosem Crème brûlée i jadalnym motylem
Restauracja Herbowa, Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich Zamkowa 2
Medaliony z kurczaka w sosie tymiankowym z dodatkiem pesto z natki marchewki, podane z marchewką w trzech osłonach: puree z pieczonej marchewki, mini-marchewką w pomarańczach, marchewką marynowaną
Idealnie kruche ciasto z jajeczną masą cytrynową o intensywnym smaku, kremowym tiramisu z dodatkiem mango i skórki limonki, mini bezą włoską, udekorowane złotem jadalnym
Restauracja Kasztelańska, Hotel & SPA **** Kasztel Uniejów, Zamkowa 6
Muffina na bazie jaj i marchewki, z dodatkiem jarmużu, czosnku, kurkumy i sera gorgonzola, serwowana z kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem
Biała beza z kremem mascarpone, cytrynowym curdem i blanszowanymi migdałami, podana z marchewkowymi chipsami
Restauracja VARTO , Hotel Termalny, Zamkowa 1
Jajo (po)sadzone na ziołowych pyrach w towarzystwie chipsa z boczku, szczypiorku i maślanki
Pączuś maślany szprycowany konfiturą z Chantenay
Zagroda Młynarska, abp. Jakuba Świnki 1
Jajko poche na zielonych szparagach, garnir z wędzonej ryby i prażonej cebulki, przełamane sosem winegret z kolendrą i natką pietruszki
Mus marchewkowy z nutą jabłka i pomarańczy na kruchym cieście, wykończony kajmakiem oraz gorzką czekoladą, podany na zimno z gałką lodów waniliowo-imbirowych
Odwiedzasz, próbujesz, oceniasz
Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę oraz wziąć udział w losowaniu nagród, należy w Paszporcie Degustatora zebrać 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Możesz oddać swój głos tylko na danie główne, tylko na deser albo też na obie kategorie – wówczas w każdej z nich musisz zebrać wymagane 4 pieczątki. Pamiętaj, że za jedną kupioną porcję degustacyjną otrzymasz jedną pieczątkę, nawet jeśli swoją porcją podzielisz się z inną osobą. Swój głos możesz oddać na jedną, dwie lub maksymalnie trzy potrawy, osobno w każdej kategorii, wpisując w Paszporcie Degustatora znak „X” przy wybranym daniu.
Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane, które w nich podajecie, również muszą dotyczyć osób pełnoletnich. Nie zapomnijcie wpisać daty i złożyć podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny najpóźniej w niedzielę do godz. 19.00. Paszporty i urny dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach.
Do zobaczenia 20 i 21 kwietnia! Będzie pysznie!
A.Ol.
Pliki do pobrania:
(MB)
źródło: Gmina Uniejów