Rekordowy transfer w kobiecym futbolu z udziałem Ewy Pajor

0
16
views

Jak informują niemieckie i hiszpańskie – a za nimi, od wczoraj, także i polskie media – reprezentantka Polski w piłce nożnej Ewa Pajor, występująca obecnie w VfL Wolfsburg, od nowego sezonu ma zasilić szeregi Barçy Femení.

Zdaniem niemieckiego serwisu informacyjnego AZ/WAZ Sport, który jako pierwszy opublikował newsa o jednym z najgłośniejszych transferów na rynku, Ewa Pajor podpisała kontrakt na trzy lata z Barceloną, która wykupi piłkarkę z Wolfsburga za klauzulę w wysokości pół miliona euro, co czyni transakcję rekordem transferowym FC Barcelony. Nasza Ewa stanie się wówczas najdroższym nabytkiem w historii tego klubu. Najlepsza polska piłkarka ma również zarabiać w katalońskim klubie 500 tysięcy euro rocznie. Sensacyjne doniesienia potwierdził dziś hiszpański dziennik „Mundo Deportivo”.

Pochodząca z Pęgowa w gm. Uniejów piłkarka zajmuje obecnie bardzo wysoką pozycję w kobiecym futbolu. W ubiegłym roku została pierwszą Polką w historii, nominowaną w plebiscycie magazynu „France Football” na najlepszą zawodniczkę świata; została najlepszą strzelczynią Bundesligi, strzelając 9 goli w 11 meczach); poprowadziła swój zespół do wielkiego finału Ligi Mistrzyń i wywalczyła wraz z „wilczycami” Puchar Niemiec. Ewa strzeliła dotąd 131 goli w 191 meczach Wolfsburga, natomiast w 75 spotkaniach reprezentacji Polski zdobyła dla nas 59 bramek.

Gratulujemy Ewie rozpoczęcia nowego etapu w jej zawrotnej karierze, życzymy serdecznego przyjęcia w szeregach Barcy i samych celnych strzałów do bramki! Ewa Pajor jest żywym dowodem na to, że wielki sukces osiąga się dzięki pasji i ciężkiej pracy, pozostając przy tym wyjątkowo skromną osobą. Posiadanie tak wspaniałej ambasadorki to wielki zaszczyt dla gminy Uniejów. Trzymamy za Ciebie kciuki, Ewo!

obrazek

 

 

Co zjemy podczas XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków? Czas poznać menu!

Zbliża się XI edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Na pierwszym planie w festiwalowych daniach wystąpią marchew i jajko, jednak o tym, które z nich użyte zostanie w daniu głównym, a które w deserze, zdecydowali sami Restauratorzy. Jakie są ich propozycje?

Do udziału w tegorocznych zmaganiach o tytuł Lilii Smakosza zgłosiło się 8 restauracji. Przygotują one dla Państwa w sumie 16 potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 15 zł.

Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie”, podczas której będzie można zamówić festiwalowe dania i desery, odbywać się będzie w ciągu dwóch dni: w sobotę (20 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-20⁰⁰ oraz w niedzielę (21 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-18⁰⁰.

Do rozsmakowania się w marchewkowych i jajecznych potrawach zapraszają:

Aqua Restaurant, ApartHotel, Termalna 1

obrazek
KRÓLIK W CIEŚCIE MARCHEWKOWYM

Pączek z królikiem oraz marchewką podaną w różnych formach

obrazek
OWOCE ZABAJONE W SZAMPANIE

Truskawki i borówki podane z sosem na bazie żółtek i białego wina


Klub Nautilus, Zamkowa 5

obrazek
NALEŚNIK ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM SADZONYM

Naleśnik ze szpinakiem, serem feta i chrupiącym boczkiem, ukoronowane jakiem sadzonym

obrazek
MUS MARCHEWKOWY Z NASIONAMI CHIA

Chrupiąca pomarańczowa marchewka w towarzystwie banana i jabłka, podana z jogurtem greckim i serkiem waniliowym, z dodatkiem syropu klonowego i nasion chia


Pizzeria Pico Bello, Sienkiewicza 18a

obrazek
UNIEJOWSKI ORIENT

Orientalna marchewka z imbirem, kolendrą, czosnkiem i sokiem z pomarańczy, w towarzystwie ryżu i cielęciny w sosie własnym

obrazek
KREMOWO – OWOCOWE TARTALETKI

Babeczka z kruchego ciasta z kremem jajecznym i owocami oraz ukrytym musem jagodowym


Przystań u Miksera, Bł. Bogumiła 34 (bulwary nadwarciańskie)

obrazek
POKE BOWL Z MARCHEWKĄ A’LA ŁOSOŚ

Ryż, marchewka o smaku łososia, jajo przepiórcze marynowane w słodkim sosie sojowym, tuńczyk grillowany, grzyby shitake marynowane, surimi narutomaki, kawior ryby latającej, czerwona kapusta marynowana, majonez wasaki

obrazek
SERNIK PIECZONY W NISKIEJ TEMPERATURZE

Delikatny sernik z galaretką z marchewki i marakui, z miodowym gniazdem z ciasta kataifi, z sosem Crème brûlée i jadalnym motylem


Restauracja Herbowa, Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich Zamkowa 2

obrazek
MARCHEWKOWE SEKRETY

Medaliony z kurczaka w sosie tymiankowym z dodatkiem pesto z natki marchewki, podane z marchewką w trzech osłonach: puree z pieczonej marchewki, mini-marchewką w pomarańczach, marchewką marynowaną

obrazek
SKARBIEC ZAMKOWY

Idealnie kruche ciasto z jajeczną masą cytrynową o intensywnym smaku, kremowym tiramisu z dodatkiem mango i skórki limonki, mini bezą włoską, udekorowane złotem jadalnym


Restauracja Kasztelańska, Hotel & SPA **** Kasztel Uniejów, Zamkowa 6

obrazek
MARCHEWKOWA MUFFINA NA JAJACH I JARMUŻU

Muffina na bazie jaj i marchewki, z dodatkiem jarmużu, czosnku, kurkumy i sera gorgonzola, serwowana z kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem

obrazek
TORT BEZOWY Z CYTRYNOWYM CURDEM I CHIPSAMI MARCHEWKOWYMI

Biała beza z kremem mascarpone, cytrynowym curdem i blanszowanymi migdałami, podana z marchewkowymi chipsami


Restauracja VARTO , Hotel Termalny, Zamkowa 1

obrazek
SWOJSKA PATELA

Jajo (po)sadzone na ziołowych pyrach w towarzystwie chipsa z boczku, szczypiorku i maślanki

obrazek
MARCHEWKOWE POLE

Pączuś maślany szprycowany konfiturą z Chantenay


Zagroda Młynarska, abp. Jakuba Świnki 1

obrazek
SZCZĘŚLIWE JAJKO Z ZAGRODY

Jajko poche na zielonych szparagach, garnir z wędzonej ryby i  prażonej cebulki, przełamane sosem winegret z kolendrą i natką pietruszki

obrazek
NIEOCZYWISTA MARCHEWKA

Mus marchewkowy z nutą jabłka i pomarańczy na kruchym cieście, wykończony kajmakiem oraz gorzką czekoladą, podany na zimno z gałką lodów waniliowo-imbirowych

Odwiedzasz, próbujesz, oceniasz

Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę oraz wziąć udział w losowaniu nagród, należy w Paszporcie Degustatora zebrać 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Możesz oddać swój głos tylko na danie główne, tylko na deser albo też na obie kategorie – wówczas w każdej z nich musisz zebrać wymagane 4 pieczątki. Pamiętaj, że za jedną kupioną porcję degustacyjną otrzymasz jedną pieczątkę, nawet jeśli swoją porcją podzielisz się z inną osobą. Swój głos możesz oddać na jedną, dwie lub maksymalnie trzy potrawy, osobno w każdej kategorii, wpisując w Paszporcie Degustatora znak „X” przy wybranym daniu.

Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane, które w nich podajecie, również muszą dotyczyć osób pełnoletnich. Nie zapomnijcie wpisać daty i złożyć podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny najpóźniej w niedzielę do godz. 19.00. Paszporty i urny dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach.

Do zobaczenia 20 i 21 kwietnia! Będzie pysznie!

A.Ol.

Pliki do pobrania:

Regulamin Degustatorów

 

(MB)

 

źródło: Gmina Uniejów

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ