Turniej szachowy dla młodzieży szkolnej

0
11
views

Zapraszamy grających w szachy uczniów szkół podstawowych z terenu gminy Uniejów do udziału w turnieju szachowym 26 kwietnia (środa) o godz. 17.15 w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Uniejowie.

Zapisy prowadzone są do dnia 25 kwietnia (wtorek) do godz.18.00 meilowo na adres: eugen@autograf.pl lub telefonicznie 605 294 695.

Dla 6 najlepszych szachistów do wygrania cenne Nagrody Burmistrza Miasta Uniejów w postaci wyjazdu na turniej szachowy o „PUCHAR WOJTYŁY” w dn. 18-21 maja 2023 r. do miejscowości Mórahalom na Węgrzech.

 

X Uniejowski Festiwal Smaków – co w karcie dań?

Przed nami dwa fantastyczne dni, podczas których warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i choć na chwilę zapomnieć o diecie, zasadach i idealnej figurze… 22-go i 23-go kwietnia zapraszamy do Uniejowa na dziesiątą edycję Festiwalu Smaków. Co przygotowali kucharze?

Tegoroczne wydarzenie to osiem festiwalowych restauracji, a tym samym:

  • 8 dań głównych, w których pierwsze skrzypce grać będzie intensywnie czerwony, soczysty, słodki, delikatny w smaku burak ćwikłowy;
  • 8 deserów wypełnionych makowymi nasionkami o lekko orzechowym i słodkim smaku.

W karcie dań X Uniejowskiego Festiwalu Smaków znajdują się:


Pałac Uniejów, Bł. Bogumiła 50

obrazek
Spaghetti z pesto z czerwonego buraka
Spaghetti z pesto z czerwonego buraka, z dodatkiem tymianku, fety i pestek słonecznika
obrazek
Trzy światy z makiem
Babeczka makowa, lody śmietankowo-makowe, kulka czekoladowo-makowa we wiórkach kokosowych

Pizzeria Pico Bello, Sienkiewicza 18

obrazek
Dzik w burakach
Łopatka z dzika, lekka sałatka z buraków, kaszy bulgur, orzechów włoskich, mięty i soku z cytryny
obrazek
Makowa wiśnia
Ciasto makowe, delikatny krem, wiśnia, śmietana

Piekarnia „Chleb i Wino”, Zamkowa 4

obrazek
Zapiekanka kraftowa
Bagietka własnego wypieku, burak konfitowany, pieczarka, lokalny ser kozi, liście botwinki, krople uniejowskiego oleju – tłoczonego na zimno
obrazek
Tort makowo-czekoladowo-orzechowy z gałką lodów z maku
Biszkopt, masa makowa własnej produkcji, orzechy laskowe i włoskie, migdały, miód, gorzka czekolada, lody makowe własnej produkcji

Restauracja Herbowa, Zamkowa 2

obrazek
Boćwina Arcybiskupów
Polędwiczka wieprzowa otulona: marynowanymi burakami w occie balsamicznym, winie Porto i średniowiecznymi ziołami, naleśnikiem ze szpinakiem oraz ciastem francuskim, podana na sosie z buraków cherry
obrazek
Zamkowa pokusa pełna (s)maku
Ciasto makowe z rodzynkami i orzechami podane z musem bananowym i sosem z owoców leśnych

Klub Nautilus, Zamkowa 5

obrazek
Makaron spaghetti z pesto buraczanym i kurczakiem
Makaron z aromatycznym pesto z buraka i gruszki, podany ze smażonym kurczakiem oraz orzechami włoskimi
obrazek
Seromakowiec
Seromakowiec na kruchym spodzie, masa makowa przykryta puszystym sernikiem i białą czekoladą

Restauracja VARTO, Hotel Termalny, Zamkowa 1

obrazek
Kaczka Dziwaczka
Pierś z kaczki, tatar z buraka i kolendry, mus z buraka, ravioli z buraka i koziego sera
obrazek
Makowa Panienka
Torcik z kremem makowym, musem z marakui na spodzie ciasteczkowym

Zagroda Młynarska, abp. Jakuba Świnki 1

obrazek
Wellington z buraka
Burak owinięty w naleśnik, smażone pieczarki w cieście francuskim, sos z wędzonego buraka i malin, puree z buraków, burak piklowany na słodko-kwaśno, grzybki shimeji, czarna trufla
obrazek
Tarta makowa z czekoladą i wiśniami
Kruche ciasto, masa makowa własnej produkcji, orzechy włoskie, biały ser, wiśnie w syropie własnym

Przystań u Miksera, Bł. Bogumiła 34 (bulwary nadwarciańskie)

obrazek
Stek z kałamarnicy
Kałamarnica sous vide grillowana na czerwonej sałatce z burakiem Chioggia, granatem, rzodkwią arbuzową, botwinką
obrazek
Figa z makiem
Beza z konfiturą z rabarbaru, masą z białego maku i figą liofilizowaną

Restauracje biorące udział w Festiwalu Smaków wydawać będą dania, oczywiście w porcjach degustacyjnych, w sobotę w godzinach 12.00-20.00 oraz w niedzielę w godzinach 12.00-18.00. Za każdą z nich trzeba będzie zapłacić 10 zł.

Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, należy zebrać 5 pieczątek w kategorii Danie główne i/lub 5 pieczątek w kategorii Deser. Można głosować tylko na danie główne, tylko na deser albo na obie kategorie.

Obowiązuje zasada: jedna kupiona porcja degustacyjna to jedna pieczątka.

Głos można oddać tylko na jedną, tylko na dwie lub maksymalnie na trzy potrawy – osobno w każdej kategorii.

Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane w Paszportach muszą również dotyczyć osób pełnoletnich. Koniecznie należy pamiętać o wpisaniu daty i złożeniu podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, są uznane za nieważne i nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Paszporty dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach.

Do zobaczenia 22-go i 23-go kwietnia!

A.Ol.

 

źródło: Gmina Uniejów

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ