27 października to dzień, na który z niecierpliwością czekali zwycięzcy tegorocznej edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Lilie Smakosza – główne nagrody w konkursie – już są w ich posiadaniu.
Organizowany tylko raz w roku, tym razem po raz ósmy, Uniejowski Festiwalu Smaków ma na celu prezentację i popularyzację regionalnych walorów kulinarnych, promowanie lokalnych restauracji oraz zainspirowanie miejscowych restauratorów i mieszkańców gminy do odkrywania i wprowadzania do swojego jadłospisu rodzimych produktów, tradycji i przepisów kulinarnych typowych dla gminy Uniejów.
W VIII Uniejowskim Festiwalu Smaków, który odbył się w terminie 11-12.09.2021 r., w rywalizacji o „Lilię Smakosza” udział wzięło osiem obiektów gastronomicznych.
Przygotowały one łącznie 15 propozycji, w tym 8 dań głównych, w których obowiązkowym składnikiem była cukinia, a także 7 gruszkowych deserów.
Wysoki poziom restauracji pokazał, że z tak niebanalnych produktów można przygotować kreatywne, smaczne i barwne dania.
Podczas akcji degustacyjnej „Smakowite spacery po Uniejowie” właśnie w powyższych dwóch kategoriach wszystkie potrawy zostały ocenione – oddzielnie przez Komisję konkursową i Gości Festiwalu.
Choć konkurencja była ogromna, udało się wybrać najsmaczniejsze dania.
Komisja konkursowa w kategorii Danie główne najwyżej oceniła „Halibuta w kwiecie lata” przygotowanego przez restaurację VARTO w Hotelu Termalnym. Restauracja zachwyciła jurorów nie tylko smakiem ryby, ale także 100-procentowym wykorzystaniem cukinii.
Ola Juszkiewicz, występująca w wydarzeniu jako ekspert kulinarny i jednocześnie Przewodnicząca Komisji, w następujący sposób wypowiedziała się o zwycięskiej potrawie:
Ryba potraktowana iście po królewsku, naprawdę coś pysznego, coś unikatowego, wykorzystanie w 100 % cukinii, a mianowicie faszerowany kwiat cukinii.
Gościom Festiwalu, tzw. Degustatorom, w tej samej kategorii, najbardziej przypadł do gustu pomysł restauracji AQUA w ApartHotelu. „Asiette z cukinii z polędwiczką wieprzową” zdobyło najwięcej punktów z Paszportach. Niesamowity smak, ale niewątpliwie także sposób podania potrawy, zadecydowały o tym, że właśnie ona znalazło się na pierwszej lokacie.
Najsmaczniejszy deser zarówno w opinii Komisji konkursowej, jak i Degustatorów, przyrządzony został przez Mikser Street Food we współpracy z Lodziarnią Ochłoda. Obiekty zachwyciły dosłownie wszystkich „Croissantem z lodami gruszkowymi”.
Deser tak wyjątkowy, w tak wyjątkowym miejscu… Miejsce bardzo nowatorskie, bardzo modne, nowoczesne, pokazujące, że nie trzeba mieć ogromnego lokalu, żeby przygotować wspaniałe, zapadające w pamięci wyjątkowo smaczne dania.
Gratulujemy zdobywcom pierwszego miejsca, jednak nie zapominamy też o wszystkich pozostałych restauracjach, które po raz kolejny zechciały przyłączyć się do Uniejowskiego Festiwalu Smaków. W tym roku były to: Central Skwerk / Pizzeria Twister, Pizzeria Pico Bello, Restauracja Zorbas, Karczma z Zagrodzie Młynarskiej, Klub Nautilus – serdecznie Wam dziękujemy i gratulujemy.
Apel do wszystkich restauracji: żebyście gotowali od serducha, to co czujecie, żeby nikt wam niczego nie narzucał, bo jeśli kuchnia jest robiona od serca, to na pewno wszystkim będzie smakować i każdy znajdzie coś dla siebie. Podziękowania dla wszystkich restauracji za podejście do Festiwalu, za odwagę, bo konkurencja jest ogromna. Ogromne gratulacje i brawa dla każdej restauracji z osobna. – powiedziała Ola Juszkiewicz.
Całą wypowiedź Aleksandry Juszkiewicz, podsumowującą jej udział w VIII Uniejowskim Festiwalu Smaków, możecie posłuchać klikając w poniższy link:
A.Ol.
źródło: Gmina Uniejów