POPULARNY OLEJ WYCOFANY ZE SPRZEDAŻY. SPRAWDŹ, CZY MASZ GO W KUCHNI

0
36
views

GIS wycofuje olej Rizi. Przekroczenie dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych

GIS wycofuje popularny olej ryżowy Rizi z polskiego rynku. Powód: przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych. Uwaga! Pod żadnym pozorem nie spożywaj tego produktu.

1. W oleju stwierdzono przekroczony poziom estrów

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem oleju z ryżu Rizi.

Podczas rutynowej kontroli przeprowadzanej przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań uznano tę partię oleju za produkt niebezpieczny.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 500 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Numer partii – RBHSSCO9A

Data minimalnej trwałości – 09.03.2021

2. Zalecenia dla konsumentów

O zagrożeniu poinformowała holenderska firma Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania produktu z rynku w Polsce.

Konsumenci, którzy kupili produkt z tej serii, nie powinni ich spożywać.

3. Czym są estry glidycowe?

„Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Estry glicydowe kwasów tłuszczowych są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Urząd stwierdził, że glicyd jest związkiem rakotwórczym” – czytamy w definicji z rozporządzenia Komisji UE 2018/290.

źródło: wp.plPOPULARNY

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ