Obserwuj nas na Facebook

Ogólnopolski Festiwal Drobiu w Uniejowie

W pierwszy wrześniowy weekend zagościł w Uniejowie Ogólnopolski Festiwal Drobiu. Do naszego miasta przybyli producenci, przetwórcy oraz konsumenci mięsa drobiowego, przedsiębiorcy i eksperci działający w branży drobiarskiej, miłośnicy i praktycy kuchni opartej na mięsie drobiowym, a także członkowie Kół Gospodyń Wiejskich.

Ogólnopolski Festiwal Drobiu, który na dwa dni zawitał w Uzdrowisku Termalnym Uniejów, to wydarzenie, które na celu miało przede wszystkim podnoszenie świadomości polskich konsumentów na temat walorów i jakości mięsa drobiowego. W ciągu wspomnianych dwóch dni słowo drób nabrało zupełnie nowego, o wiele szerszego znaczenia.

W sobotę, 2 września, uczestnicy Festiwalu wzięli udział w branżowej konferencji z udziałem krajowych ekspertów, która stała się dla nich świetną okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń. Podczas spotkania poruszone zostały takie tematy jak podnoszenie kwalifikacji polskiej branży drobiarskiej, nowe technologie, innowacyjne rozwiązania oraz źródła finansowania działalności.

Drugi dzień wydarzenia wypełniła impreza plenerowa, której program przyjął formę rodzinnego pikniku. Odwiedzający Festiwal mieli możliwość spróbowania wielu znakomitych potraw, jakie przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich przygotowali w ramach konkursu. Jego tematem były oczywiście potrawy z wykorzystaniem drobiu (kura, kaczka, gęś, indyk) w każdej z form: przekąska na ciepło lub zimno, zupa, pierogi z farszem i okrasą.

We współzawodnictwie wzięło udział 28 KGW z całej Polski. Drobiowe przysmaki przyrządzone zostały pod okiem uznanych szefów kuchni i mistrzów w przygotowywaniu mięs – braci Budnik. To właśnie oni w towarzystwie pani Niny Kropidłowskiej dokonali oceny dań i wybrali te najsmaczniejsze. Tym sposobem 10 KGW otrzymało sprzęt AGD o wartości 2 000 zł brutto. Pozostałe koła otrzymały nagrody za udział w konkursie. Wśród nagród znalazły się także bilety wstępu do Kompleksu Termalno-Basenowego w Uniejowie.

 

Bracia Budnik nie poprzestali jednak tylko na ocenianiu. Podczas pokazu kulinarnego sami również zabrali się za gotowanie, a ich propozycją były… pierożki momo podane w rosole.

źródło: Gmina Uniejów

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także

TERMALNI Z PODDĘBIC GROMIĄ – JANKOWY SHOW

IV LIGA Termy Poddębice – Warta Działoszyn 6:1 (1:0) Peda Jan-3, Chmielewski, Jończyk, sam.    pozostałe mecze: Ner Poddębice 6-1 Warta Działoszyn 5 października, 15:00 Zawisza Rzgów 0-2 Omega Kleszczów

Październikowe plany Mobilnej AMO

Od października Mobilna AMO w województwie łódzkim rusza z nowym tematem „Budowa jednostki treningowej” oraz z nową formą szkoleń – oprócz teorii i praktyki dodatkowo odbędą się warsztaty. Trenerzy zaplanowali

Motocykliści zakończyli sezon

W niedzielę  (29 września) Uniejów stał się centrum uwagi miłośników jednośladów. Przybyło ich ponad tysiąc, by wspólnie i uroczyście zakończyć sezon. Impreza, która obfitowała w atrakcje, miała także charytatywny wymiar. W pierwszą niedzielę kalendarzowej jesieni do Uzdrowiska