OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DROBIU JUŻ 3 WRZEŚNIA W UNIEJOWIE

0
16
views

Dlaczego warto, by polskie mięso drobiowe jak najczęściej gościło na naszych stołach? Skąd bierze się jego wysoka jakość i jakie pyszne dania wyczarować można z drobiu? Tego będzie można dowiedzieć się w dniach 2-3 września w Uniejowie, gdzie odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Drobiu. Dla przedstawicieli branży przygotowano w sobotę konferencję z udziałem ekspertów, a dla wszystkich niedzielny event z pokazami, degustacjami i koncertem gwiazd: Feel, Kombii i PapaD.

Wydarzenie przygotowywane przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi adresowane jest zarówno do hodowców i przetwórców mięsa drobiowego, jak i do wszystkich miłośników dobrej kuchni i rodzinnej zabawy przy muzyce.

Pierwszego dnia Festiwalu odbędzie się konferencja branżowa z udziałem krajowych ekspertów – reprezentantów Krajowej Rady Drobiarstwa, SGGW w Warszawie, Uniwersytetów Przyrodniczych w Siedlcach i Wrocławiu czy Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii.

Drugi dzień Festiwalu to otwarta dla wszystkich impreza plenerowa, wypełniona atrakcjami. W programie między innymi: prezentacje wystawców, w tym maszyn i urządzeń, degustacje potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz pokaz umiejętności szefów kuchni i mistrzów w przyrządzaniu mięs – braci Budnik. Nie zabraknie działań edukacyjnych, w tym prelekcji na temat walorów smakowych i odżywczych mięsa drobiowego czy porad dietetyków, a także rodzinnej strefy z atrakcjami dla najmłodszych. Kulminacją festiwalu będzie  koncert z udziałem zespołów FEEL, Kombii i Papa D.

Festiwal odbędzie się w Uniejowie (na terenach zielonych przylegających do term). Dla festiwalowej publiczności wstęp na wydarzenie jest wolny. Szczegóły wydarzenia znaleźć można na stronie: www.festiwaldrobiu.pl.

Organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu jest Stowarzyszenie Innowatorów Wsi będące ogólnokrajową organizacją zrzeszającą producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych.

Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

Misja gospodarcza i wizyta studyjna w Uniejowie

W ubiegłym tygodniu Uniejów był gospodarzem międzynarodowego wydarzenia, promującego region łódzki jako miejsce udanych inwestycji, wykorzystujących odnawialne źródła energii. Na zaproszenie burmistrza Józefa Kaczmarka udział w misji gospodarczej wzięli przedstawiciele miast i regionów partnerskich z Łotwy, Litwy, Finlandii, Islandii, Włoch, Węgier, Gruzji oraz Ukrainy.

Ważnymi dziedzinami współpracy międzynarodowej Uniejowa z gminami i regionami partnerskimi są rozwój i promowanie turystyki zdrowotnej, wymiana doświadczeń w zakresie wykorzystania wód geotermalnych, ochrona środowiska i racjonalne wykorzystanie zasobów przyrody. Nawiązywanie i pielęgnowanie bezpośrednich kontaktów między przedstawicielami władz samorządowych z różnych państw, umożliwia lokalnym przedsiębiorcom budowanie nowych relacji gospodarczych oraz biznesowych. Realizacji powyższych przesłanek służy m.in. organizacja wizyt studyjnych z udziałem samorządowców i przedsiębiorców z miast i regionów partnerskich. W dniach 23 – 28 sierpnia Uniejów stał się areną serdecznych spotkań i wymiany doświadczeń przedstawicieli dziewięciu gmin z ośmiu różnych państw.

Misję gospodarczą rozpoczęło spotkanie członków delegacji przy okrągłym stole w sali lustrzanej Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Włoskie miasto Alatri oraz Stowarzyszenie „Infioritalia” reprezentowali: Sandro Vinci, Kristalia Rachele Papaevangeliu, Andrea Melilli, Fausto Sabellico, Valentino lacobucci; Sonkajärvi (Finlandia) – burmistrz Simo Mäkinen; Kaustinen (Finlandia) pani burmistrz Minna Nikander, Minerva Rannila, Ilkka Närhi oraz Kirsi Ojanen; Tskaltubo (Gruzja) zastępca mera Gminy – Mamuka Tsikoridze, Levan Chanxeliani, Levan Nemsadze i Levan Gobadze; Anykščiai (Litwa) Jurgita Banienė, Ema Abramovaitė-Juškienė i Silvija Sakeviciute; Kraslavę (Łotwa) Józef Dobkiewicz, Ludmiła Pieculiewicz, Larisa Tyruta i Aleksandr Bartul, a Mórahalom (Węgry) Zsolt Berta, Ildikó Kovács, Dániel Czifra, Ágnes Kiss, Istvánné Horváth oraz Géza Szalay.

Delegacja miasta Grindavik (Islandia), z racji organizowanego w ramach misji Dnia Islandzkiego, była najliczniejsza. Listę gości otwiera burmistrz Fannar Jónasson, któremu towarzyszyli: Hrafnhildur Kristjánsdóttir, Eggert Sólberg Jónsson, Þuríður Gísladóttir, Nökkvi Már Nökkvason, Kristjana Jónsdóttir, Magdalena Filimonow, Þorlákur Gíslason oraz Ásrún Kristinsdóttir.

Po zakończeniu spotkania przy okrągłym stole, podczas którego delegaci mieli się nawzajem poznać, w programie misji przewidziano sesje terenowe. Wizyty w zarządzanych przez gminne spółki obiektach oraz prywatnych przedsiębiorstwach, prowadzących działalność na terenie województwa łódzkiego pozwoliły poznać gościom z zagranicy zarówno specyfikę pracy w rodzinnej, wielopokoleniowej firmie, opartej na tradycji i sprawdzonych recepturach, jak i nowoczesne rozwiązania stosowane w wielkopowierzchniowej produkcji, służące zminimalizowaniu negatywnego wpływu fabryki na otoczenie i środowisko naturalne.

Pierwszym z odwiedzonych miejsc był park logistyczno – produkcyjny w Wieleninie. Międzynarodowa firma K- FLEX Polska, będąca oddziałem włoskiej spółki, prowadzi działalność produkcyjną w sektorze materiałów do izolacji termicznej i akustycznej. Swoje zakłady posiada na całym świecie, a od roku 2010 także w Wieleninie Kolonii, pod Uniejowem. Dzięki sprawnemu zarządzaniu i wdrażaniu innowacyjnych technologii, K-FLEX jest obecnie największym pracodawcą na terenie gminy, a produkty powstające w Wieleninie trafiają stąd aż do 6 kontynentów.

W dalszej kolejności delegacje zapoznały się z procesem produkcji zdrowej i ekologicznej żywności. Przewodnikiem po zakładzie Rzeźniczo – Wędliniarskim „Katusza” w Białej Górze w gminie Wartkowice, był założyciel rodzinnego przedsiębiorstwa, Stanisław Katusza.

Na terenie Geotermii Uniejów im. S. Olasa w Uniejowie Jacek Kurpik, dyrektor do spraw eksploatacji pokazał uczestnikom misji oraz wyjaśnił zasady działania układów technologicznych, zapewniających ogrzewanie w miejskiej sieci ciepłowniczej wraz z układem nowatorskiego źródła energii w elektrowni hybrydowej Energetyki Uniejów.

Ostatnim miejscem przewidzianym do zwiedzania w ramach sesji terenowej był kompleks termalno – basenowy „Termy Uniejów”. Zagraniczni goście poznali najpierw „serce” obiektu, czyli maszynownię obiegów technologicznych wody solankowej, zapewniającej całoroczne atrakcje wewnętrznych i zewnętrznych basenów termalnych. O skomplikowanych procesach i urządzeniach ukrytych w pomieszczeniach technicznych kompleksu opowiadał jego dyrektor Piotr Zapałowski.

Na piątek, dzień w którym wszystkie delegacje będą już obecne w Uniejowie, zaplanowano konferencję w Sali Rycerskiej na Zamku. Wydarzenie otworzył zastępca burmistrza Mirosław Madajski, który po przywitaniu gości w krótkiej prezentacji nakreślił historię i specyfikę współpracy ze wszystkimi gminami partnerskimi Uniejowa. Zgodnie z przyjętą tematyką zaplanowanych na ten dzień prezentacji, konferencję podzielono na dwie sesje: ekspercką i międzynarodową.

W pierwszej części znalazły się trzy wystąpienia opisujące ofertę lecznictwa uzdrowiskowego w Uniejowie oraz jedno dotyczące działalności nadmorskiego kurortu:

  • „Turystyka uzdrowiskowa w Polsce. Szanse i zagrożenia” – Aleksandra Gosk, przedstawicielka Sopotu;
  • „Rehabilitacja sanatoryjna schorzeń narządu głosu w ramach prewencji rentowej ZUS” – prof. Mariola Śliwińska, Konsultant Krajowy w dziedzinie audiologii i foniatrii;
  • „Wykorzystanie wody termalnej w medycynie uzdrowiskowej w Uzdrowisku Uniejów Park” – Joanna Sikorska, mgr fizjoterapii;
  • „Turystyka uzdrowiskowa, a zdrowy styl życia” – Emilia Straszewska, Uzdrowisko Uniejów Park.

W drugiej części konferencji w ramach sesji międzynarodowej zaprezentowały się zagraniczne delegacje miast i regionów partnerskich. O promocji poprzez wydarzenia związane z infioratami oraz turystyką kwiatową, a także współpracy z parafialnym Stowarzyszeniem „Spycimierskie Boże Ciało” opowiedzieli przedstawiciele włoskiego Alatri, fińskiego Kaustinen i litewskiego Onikszty (Anykščiai). Rozwój turystyki uzdrowiskowej, opartej na leczniczych właściwościach wody geotermalnej omówiła reprezentantka Móraholom z Węgier. Podobnie, o wodzie, lecz wiele cieplejszej, używanej przez Islandczyków w lecznictwie i rekreacji oraz w przemyśle energetycznym, opowiedział obecnym burmistrz gminy Grindavik. Prezentacja Truskawca, z racji trudnej sytuacji, w której znalazła się Ukraina, dotyczyła problemów w prowadzeniu uzdrowiska w okolicznościach trwającej wojny. Ważnym i wzruszającym elementem wystąpienia były podziękowania skierowane do władz i mieszkańców gminy Uniejów za udzieloną pomoc oraz schronienie dla ponad dwustu uchodźców z Ukrainy w czasie zmasowanego ataku wojsk rosyjskich w ubiegłym roku. Ostatnia prezentacja dotyczyła naturalnych produktów spożywczych, z których w całej Łotwie słynie powiat kraslawski.

Sobotni program misji gospodarczej przewidywał udział delegatów w obchodach Islandzkiego Dnia w Uniejowie. Wydarzenie, które odbyło się na placu przy kompleksie basenowym i Hotelu Termalnym było otwarte dla wszystkich osób zainteresowanych kulturą skandynawską. Około godziny 14⁰⁰ gości, mieszkańców i turystów powitali wspólnie włodarze Grindaviku – Fannar Jónasson i Uniejowa – Józef Kaczmarek. Oficjalnego otwarcia Dnia Islandzkiego dokonał Ambasador Hannes Heimisson, główny organizator wydarzenia.

Niezwykle interesującym punktem programu była degustacja tradycyjnych islandzkich dań i trunków. Poprzedziła je godzinna prezentacja o tamtejszej kulturze, kuchni oraz turystyce przygotowana przez Emilianę Konopkę z Ambasady Islandii w Warszawie, Ewelinę Gąciarską, prowadzącą popularne konto na Instagramie pn. „Islandzkie ciekawostki” oraz Piotra Mikołajczaka, autora dwóch książek o wyspie i przewodnika po Islandii.

Kiedy część teoretyczną wszyscy mieli już za sobą, przyszedł czas na przekonanie się jak smakuje Islandia. Do spróbowania były m.in.: kjotsupa – islandzka zupa mięsna czy plokkfiskur – zapiekanka rybno – ziemniaczana z prawdziwym islandzkim dorszem. Dla odważnych propozycja degustacji fermentowanego mięsa rekina, a dla dorosłych islandzkiego sznapsa – Brennivina. Z kolei, o to by goście z Islandii dobrze poznali się z naszą rodzimą kuchnią, zadbały koła gospodyń wiejskich z Felicjanowa, Rożniatowa i Ostrowska.

W obchody Dnia Islandzkiego włączyła się Parafia św. Floriana w Uniejowie, która wśród uczestników przeprowadziła zbiórkę charytatywną na rzecz małej Julki, chorującej na SMA. Wśród darczyńców zostały rozlosowane atrakcyjne nagrody od sponsorów, w tym m.in. weekend na Islandii oraz dwuosobowy pobyt ze wszystkimi atrakcjami w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Oczekiwanie na kulminacyjny moment losowania nagród urozmaicały atrakcje towarzyszące: projekcja filmów ukazujących piękno islandzkiej przyrody, kursu robienia swetrów na drutach, zajęcia jogi oraz animacje dla dzieci. Podczas degustacji było coś dla ciała, musi więc i być coś dla ducha. Melomanów z całą pewnością uraczył koncert Izabelli Żebrowskiej, wybitnej i wszechstronnej skrzypaczki, która występuje na międzynarodowych scenach teatralnych i gra koncerty na najbardziej luksusowych i największych statkach wycieczkowych na świecie. Artystce towarzyszyli bracia Maksymilian, Mikołaj i Nikodem Frach. Urodzeni i wychowani w Islandii w rodzinie muzycznej, aktywnie działają na rzecz promocji kultury zarówno islandzkiej, jak i polskiej.

(MB)


obrazek

Wydarzenie pn. „Misja gospodarcza i wizyta studyjna. Promocja potencjału gospodarczego regionu łódzkiego na przykładzie uzdrowiskowego charakteru Gminy Uniejów” zrealizowano w ramach projektu: „Zwiększenie międzynarodowej rangi gospodarczej Regionu Łódzkiego poprzez działania prowadzone w zakresie promocji gospodarczej regionu przez Gminę Uniejów – etap drugi” dofinansowywanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO WŁ na lata 2014-2020.

źródło: Gmina Uniejów

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ