W weekend majowy zapraszamy wszystkich miłośników przygody i historii do Uniejowa. Po raz piąty odbędzie się tutaj Festiwal Przygodowo – Historyczny pn. MISJA Przygoda. Uniejów
Festiwal będzie trwał dwa dni tj. 3-4 maja (piątek- sobota) w godzinach od 12.00 do 18.00.
W tych dniach okolice TERM UNIEJÓW i Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich wypełnią obozy grup rekonstrukcyjnych, jarmark rękodzieła, zabytkowe samochody oraz poszukiwacze przygód.
Teren wydarzenia składa się będzie z pięciu stref tematycznych, w których każdy znajdzie coś dla siebie.
Scena prezentacji. To centralne miejsce wydarzenia, na którym przez całe dwa dni prezentować się będą grupy rekonstrukcyjne, odbywać się będą pokazy walk rycerskich, pokazy tańca dawnego i prezentacja strojów historycznych. Przy scenie Stowarzyszenie Rowery Zabytkowe Zabrze zaprezentuje kolekcję zabytkowych rowerów z lat 20., 30. oraz 40. XX wieku. Ale to nie wszystko. W ciągu dwóch dni o godzinie 15.00 na scenie zaprezentowany zostanie specjalny pokaz mody kreacji z lat 1930-1945.
Historyczne obozowiska. Bezpośrednio przy bramie zamkowej rozbiją się obozowiska rekonstrukcji historycznych. To wyjątkowe miejsce, gdzie w sposób niemalże namacalny będzie można przyjrzeć się jak wyglądało życie w minionych epokach. Uwaga, w tym roku po raz pierwszy w obozowisku spotkamy pracownię alchemika!
Jarmark rzemiosła. Wzdłuż alei parkowej, wiodącej od bram uniejowskiego zamku, rozstawią się kramy z wyjątkowym asortymentem. To tutaj będzie można nabyć rękodzieło, obrazy, ceramikę, ręcznie robioną biżuterię i smakowite przetwory.
Wystawa samochodów zabytkowych. To strefa dla miłośników motoryzuj w stylu retro. W tej strefie królować będą zabytkowe auta cywilne.
Podziemia zamkowe i kącik ptasznika. Jeżeli mówimy o historii w Uniejowie to nie można ominąć uniejowskiego zamku. Podczas festiwalu otwarte zostaną dla Państwa podziemia. Rekomendujemy zejście do nich, aby spotkać się tam z wieżomistrzem, który opowie Państwu historię i zapozna ze zgromadzonymi tam zbiorami. Dodatkowo na zamkowym dziedzińcu spotkacie sokolnika, któremu towarzyszyć będzie skrzydlata załoga. Dowiecie się tam wiele ciekawostek o sokolnictwie, usposobieniu, charakterze czy nawykach ptaków.
Do zobaczenia w Uniejowie!
Wyniki XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków
W kwietniowy weekend osiem miejscowych restauracji stanęło do rywalizacji w 11. edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Wiemy już, kto w tym roku otrzyma Lilie Smakosza.
Choć XI Uniejowski Festiwal Smaków przeszedł do historii, wszyscy wciąż czekają na informację, które dania najbardziej zachwyciły jurorów, zarówno tych z Komisji konkursowej, jak i posiadaczy Paszportów Degustatora.
Motywami przewodnimi tegorocznej edycji konkursu były: marchew i jajko. To restauratorzy i kucharze sami zdecydowali, który ze składników pojawi się w daniu głównym, a który w deserze.
Ekspertem kulinarnym, który przewodniczył pracom Komisji konkursowej, był Damian Marchlewicz – kucharz, zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”. Towarzyszyli mu: Mirosław Madajski – Zastępca Burmistrza Miasta Uniejów, Beata Szymczak – Dyrektor Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Uniejowie, Emilia Stempel – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Felicjanowie oraz Agnieszka Olczyk – pracownik działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.
Wybór, jak co roku, nie był prosty, dlatego jurorzy w swoich ocenach pod uwagę brali nie tylko kompozycję smaków, ale też estetykę podania. Które dania otrzymały najwięcej głosów?
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 24 pkt.
II miejsce – Restauracja Aqua, „Królik w cieście marchewkowym”, 13 pkt.
III miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 12 pkt.
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 23 pkt.
II miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 18 pkt.
III miejsce – Restauracja Aqua, „Owoce zabajone w szampanie”, 16 pkt.
Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę należało zebrać minimum 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Głos można było oddać tylko na jedną, tylko na dwie lub maksymalnie na trzy potrawy – osobno w każdej kategorii. Kartą do głosowania w Uniejowskim Festiwalu Smaków był Paszport Degustatora. Zgodnie z regulaminem konkursu powinien on być wypełniony tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Również dane w Paszportach musiały dotyczyć tylko osób pełnoletnich. Niestety nie wszyscy pamiętali o wpisaniu daty i złożeniu podpisu pod notatką o akceptacji regulaminu, co spowodowało, że w urnach do głosowania znalazło się aż 17 Paszportów nieważnych. Na szczęście tych poprawnie wypełnionych oraz spełniających wszelkie wymagania ujęte w regulaminie konkursu było łącznie 175. Wśród nich znalazły się 33 paszporty oddające głos tylko na danie główne, 26 paszportów, w których głosowano tylko na deser oraz 116 paszportów wypełnionych przez Degustatorów, którzy oceniali zarówno dania główne, jak i desery.
W ocenie Gości w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 91 głosów
II miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 62 głosy
III miejsce – Pizzeria Pico Bello, „Uniejowski Orient”, 47 głosów
W ocenie Gości w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 90 głosów
II miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 56 głosów
III miejsce – Pizzeria Pico Bello, Kremowo-owocowa tartaletka”, 46 głosów
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Bardzo dziękujemy wszystkim restauracjom za przepyszny weekend!
źródło: Gmina Uniejów