Marszałek Województwa Łódzkiego, Grzegorz Schreiber, zaprasza na wojewódzkie inscenizacje bitwy nad Wartą i Bzurą. Będą to najbardziej widowiskowe rekonstrukcje historyczne w naszym regionie.
Pierwsza rekonstrukcja nawiązująca do walk o rzekę Wartę odbędzie się 4 września między Strońskiem a Beleniem pod Zduńską Wolą. Początek wydarzenia o godz. 17.00.
Będzie to również pierwsza odsłona nowego projektu Urzędu Marszałkowskiego „Łódzkie Pamięta”, dzięki któremu mieszkańcy będą mogli w atrakcyjny sposób przypomnieć sobie wydarzenia z historii naszego regionu.
Link do postu na Facebook: https://fb.watch/7JJQKE8ILF/
Link do filmu na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=bz9jNvKRJjc
Ola Juszkiewicz ekspertem kulinarnym podczas Festiwalu Smaków
Przed nami ósma edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Podczas corocznego wydarzenia swoje kulinarne umiejętności i doświadczenie w kuchni zaprezentują kucharze z miejscowych obiektów gastronomicznych. Efekty ich pracy, jak zawsze, ocenione zostaną przez wszystkich uczestników festiwalu, w tym przez osoby prywatne, a także powołaną specjalnie na tą okoliczność Komisję konkursową, w składzie której nie może zabraknąć eksperta kulinarnego. Tym razem tę wyjątkową funkcję pełnić będzie ceniąca tradycję i dziedzictwo kulinarne, profesjonalistka w dziedzinie gotowania, Aleksandra Juszkiewicz.
Ola z wykształcenia jest biolożką, a zawodowo zajmuje się ochroną środowiska. W tym zakresie posiada dużą wiedzę merytoryczną i chętnie dzieli się nią ze swoimi fanami.
Każdą wolną chwilę poświęca jednak swojej największej pasji, jaką oczywiście jest gotowanie.
W kuchni ponad wszystko ceni naturę. Promuje naturalne, nieprzetworzone produkty i zwraca uwagę na to, jak zostały wyprodukowane. Ponadto wspiera lokalne inicjatywy, docenia smaki regionów, interesuje się zielarstwem.
Gotowanie u Oli to rodzinna tradycja – przepisy i domowe sposoby przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a ona sama chętnie z nich korzysta.
W zeszłym roku Aleksandra Juszkiewicz zdecydowała się spróbować swoich sił w sztuce kulinarnej w telewizyjnym programie MasterChef.
„Autentyczność, prostota i brak przesadzonego kunsztu” w przyrządzonych przez nią daniach sprawiły, że została zwyciężczynią dziewiątego sezonu wspomnianego kulinarnego talent show.
Wkrótce po tym ukazała się pierwsza książka kucharska Oli zatytułowana „Po pierwsze tradycja”. Jak już sama nazwa sugeruje, znalazły się w niej tradycyjne receptury, które autorka wzbogaciła o własne, nowe pomysły. Dzięki temu prezentowane w książce dania zyskują wyjątkowy smak, a co więcej – są niepowtarzalne. Wiele z nich związanych jest z regionem Warmii i Mazur, z którego Ola pochodzi.
„Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji… „ – twierdzi Ola na stronach publikacji.
My w zupełności się z tym stwierdzeniem zgadzamy, dlatego postanowiliśmy pokazać Oli, czym charakteryzuje się kuchnia w regionie łódzkim oraz jak pomysłowych kucharzy mamy w Uniejowie.
Czy uda się im zaskoczyć Olę? Czy nasze dania festiwalowe również będą pełne smaków i wariacji? O tym wszystkim uczestnicy Festiwalu wraz z członkami Komisji konkursowej z Aleksandrą Juszkiewicz na czele, przekonają się podczas VIII Uniejowskiego Festiwalu Smaków, 11 i 12 września!
źródło: Gmina Uniejów