Tylko dwa tygodnie dzielą nas od ósmej edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. To już najwyższy czas, abyście zapoznali się z tegorocznym menu.
Początek bieżącego roku dał jasno do zrozumienia, że przeprowadzenie Festiwalu Smaków w terminie kwietniowym, do którego wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, nie będzie możliwe. Postanowiliśmy zorganizować imprezę w pierwszej połowie września, licząc, że wówczas wszystko pójdzie po naszej myśli. I właśnie tego się trzymamy.
Na VIII Uniejowski Festiwal Smaków zapraszamy w weekend 11 i 12 września. Dań festiwalowych spróbować będzie można w sobotę w godzinach 12.00-20.00, a w niedzielę od 12.00 do 18.00. Tym razem do udziału w wydarzeniu zgłosiło się osiem obiektów gastronomicznych, które specjalnie dla Was przygotują łącznie 15 potraw: 8 dań głównych oraz 7 deserów.
W tych pierwszych głównym składnikiem będzie cukinia – warzywo doskonale nadające się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.
Kolejną bohaterką Festiwalu będzie gruszka, która w kuchni wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak z tego soczystego owocu przyrządza się przepyszne desery…
Zobaczcie, czym ugoszczą Was restauracje w tegorocznym wydaniu Uniejowskiego Festiwalu Smaków:
AQUA Restaurant, ApartHotel
- Asiette z cukinii z polędwiczką – Polędwiczka owinięta w cukinię, gotowana metodą sous vide
- Gruszka kompresowana w czerwonym winie – Gruszka kompresowana w czerwonym winie z cynamonem i kardamonem podana z lodami waniliowymi i cukrem z limonki i bazylii
Central Skwerk / Pizzeria Twister
- Placki z cukinii – Placki z cukinii w towarzystwie eskalopków drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym
- Gruszka w karmelu – Gruszka w karmelu z kremem mascarpone i sosem mango
MikSer Street Food
- Pampuch z boczkiem BBQ i piklowaną cukinią – Bułka na parze, boczek wolno pieczony, sos BBQ, piklowana cukinia, orzeszki ziemne, kolendra
- Croissant z lodami gruszkowymi – Gorący croissant z lodami gruszkowo-żubrówkowymi i słonym karmelem
Pizzeria Pico Bello
- Risotto z cukinią – Ryż z cukinią i mieszanką warzyw, połączone sosem
- Zielona gruszka – Ciasto szpinakowe, gruszki ukryte w galaretce, krem śmietanowy, kruszona beza, jadalny storczyk
Restauracja ZORBAS
- Leczo z cukinią – Leczo z papryką, cukinią, pomidorem i kiełbasą podane z grzanką czosnkową
- Deser gruszkowy z chia – Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem
VARTO Restaurant, Hotel Termalny
- Halibut w kwiecie lata – Halibut marynowany w pieprzu cytrynowym podany na grillowanej sałacie rzymskiej z sosem z białej czekolady chili i cukinii w asyście kwiatu cukinii i faszerowanej ricotty
- Musująca gruszka – Gruszka gotowana w winie, gazowana w syfonie z sosem wiśniowym i kardamonem z karmelowym plastrem miodu
Zagroda Młynarska
- Dwa wiatraki – Cukinia z farszem z działkowych warzyw (ciecierzyca, grzyby, szpinak, kiełki, pomidory) zapiekana z serem zagrodowym
- Gruszkowe ptasie mleczko – Kruche ciasto, mus z gruszki, domowe ptasie mleczko, gruszka gotowana w uniejowskim winie
Klub Nautilus
- Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka – Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu podane z sosem curry
Za każdą z tych pyszności, podaną jak zawsze w degustacyjnej porcji, zapłacicie symboliczne 7 zł.
Jeśli chcecie wziąć udział w głosowaniu na najlepsze danie główne, najlepszy deser, albo na jedno i drugie, do czego oczywiście serdecznie Was zachęcamy, musicie spróbować w każdej kategorii po pięć festiwalowych propozycji. Pamiętajcie jednak, że swój głos oddać możecie maksymalnie na 3 dania główne i/lub 3 desery. W Paszporcie Degustatora, który otrzymacie we wszystkich obiektach biorących udział w Festiwalu, postawcie znak X przy Waszych faworytach.
Ważne!
Aby Wasze głosy były ważne i mogły wziąć udział w losowaniu nagród, należy przestrzegać pewnych zasad. Dokładnie i czytelnie wypełnijcie w Paszporcie część związaną z Waszymi danymi – imię, nazwisko, miejscowość, województwo, numer telefonu lub adres e-mail. Konieczne jest także złożenie podpisu oraz podanie daty. Pamiętajcie, że głosować mogą tylko osoby pełnoletnie.
Podając powyższe dane akceptujecie Regulamin dla Degustatorów VIII Uniejowskiego Festiwalu Smaków oraz wyrażacie zgodę na przetwarzanie Waszych danych osobowych przez Organizatora Festiwalu wyłącznie w celach związanych z organizacją Konkursu, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych. (Dz. U. 2018 poz. 1000).
Szlachetna Paczka rusza w Uniejowie. Gmina Uniejów szuka wolontariuszy.
Pomaganie czyni nas lepszymi ludźmi, daje siłę i sprawia prawdziwą radość. Zostań Wolontariuszem i miej wpływ na realną zmianę w życiu rodzin w potrzebie!
Szlachetna Paczka to jeden z najskuteczniejszych programów społecznych w Polsce szuka liderów i wolontariuszy! By Paczka mogła działać w Uniejowie potrzebny jest Lider i wolontariusze. Bez nich – pomoc do potrzebujących Rodzin z Uniejowa nie dotrze, nie dostaną swojej szansy. Dlatego nie czekaj i działaj. Dzięki Tobie ich życie może się zmienić. Lider-Wolontariusz Szlachetnej Paczki stwarza szansę na zmianę historii potrzebujących ze swojej okolicy, przywraca im godność. Ze swoim zespołem Wolontariuszy dociera z pomocą tam, gdzie inni nie mają odwagi lub są obojętni. Wolontariusze pomagają: samotnym seniorom, osobom z niepełnosprawnościami w trudnej sytuacji, przewlekle chorym, walczącym o samodzielność, doświadczonym przez los.
Jak zostać liderem/wolontariuszem?
Wypełnij krótki formularz na stronie www.superw.pl. Przejdź rozmowę rekrutacyjną ze swoim przyszłym szefem-koordynatorem. Podejmij decyzję o rozpoczęciu największego wyzwania swojego życia Odbądź spotkanie wdrożeniowe online Podpisz niezbędne dokumenty i zacznij działać!
Marszałek Województwa Łódzkiego ogłasza konkursy
W związku z ustanowieniem Roku 2021 jako „Europejski Rok Kolei”, Grzegorz Schreiber Marszałek Województwa Łódzkiego ogłosił dwa konkursy: Plastyczny oraz Fotograficzny.
Konkurs Plastyczny Skierowany jest do Uczniów szkół podstawowych z terenu województwa łódzkiego, natomiast w konkursie Fotograficznym udział może wziąć każdy obywatel Rzeczypospolitej Polskiej lub osoba fizyczna przebywająca na terenie Województwa Łódzkiego z zamiarem pobytu stałego, w odpowiedniej kategorii wiekowej od 15 do 18 roku życia lub powyżej 18 roku życia.
Cele konkursów
• promocja kolei jako ekologicznego środka transportu w ramach Europejskiego Roku Kolei 2021;
• uchwycenie piękna kolei i otaczającego krajobrazu, przyrody oraz infrastruktury kolejowej;
• utrwalanie znaczenia kolei jako jednego z podstawowych środków zrównoważonego transportu;
• promowanie kolei jako atrakcyjny i przyjazny środowisku środek transportu;
• rozwijanie wrażliwości artystycznej wśród uczestników
Warunki udziału w konkursie fotograficznym
• zdjęcia Konkursowe muszą ściśle dotyczyć tematyki Konkursu tj. przedstawiać tabor Województwa Łódzkiego (Łódzka Kolej Aglomeracyjna sp. z o. o. i POLREGIO sp. z o. o.);
• w ramach Konkursu uczestnicy muszą wykonać samodzielnie Zdjęcie aparatem fotograficznym lub smartfonem, które nie może być nigdzie wcześniej publikowane i nagrodzone w innych konkursach,
• ze zgłoszeniem należy przesłać 1 Zdjęcie Konkursowe zapisane w formacie *JPG – w minimalnej rozdzielczości 1280 x 720;
• • zdjęcia Konkursowe należy nadsyłać w terminie do 15 października 2021 r. do godziny 12.00.
Warunki udziału w konkursie plastycznym
• praca powinna być wykonana techniką dowolną (płaską) z uwzględnieniem, że tematyka pracy przedstawia tabor Województwa Łódzkiego (Łódzka Kolej Aglomeracyjna sp. z o. o. i POLREGIO sp. z o. o.);
• ze zgłoszeniem należy przesłać 1 zdjęcie wykonanej pracy plastycznej zapisane w formacie *JPG – w minimalnej rozdzielczości 1280 x 720;
• prace konkursowe należy przesłać do dnia 15 października 2021 r. do godziny 12.00.
Dla zwycięzców Konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody finansowe.
Formularze zgłoszeniowe oraz Regulamin Konkursów dostępne są:
https://www.lodzkie.pl/rokkolei/
Wszelkie pytania dotyczące konkursu należy kierować na adres mailowy: konkurs.infrastruktura@lodzkie.pl lub nr tel.: 42 291 97 32
źródło: Gmina Uniejów