Codziennie w godzinach 7.45-11.30 na antenie TVN emitowany jest poranny magazyn prowadzony na żywo, w którym prowadzący rozmawiają o ważnych i nurtujących tematach, opowiadają o kulturze i przygotowują serie poradnikowe z różnych dziedzin życia.
W piątek, 24 maja Dzień Dobry TVN zagości w Termach Uniejów, skąd na żywo będziemy mogli oglądać wejścia pogodowe. Jak zwykle będą ciekawi goście i interesujące tematy, a z okazji zbliżającego się Dnia Matki gościem specjalnym programu będzie aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna – Alżbeta Lenska.
Promocja zbóż i przetworów zbożowych w Uniejowie
W ramach przedsięwzięcia realizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi ponad 2 tysiące uczniów szkół podstawowych odwiedzi w tym tygodniu Uniejów, aby za sprawą żywej lekcji historii, warsztatów z kucharzem i dietetykiem oraz poprzez wydarzenie sportowe promować zdrowy tryb życia i wiedzę na temat zbilansowanej diety – jakie produkty wybierać, by dobrze czuć się we własnym ciele.
Projekt pn. „Promocja zbóż i przetworów zbożowych podczas eventów z okazji dnia dziecka” to trzecia edycja wydarzeń skierowanych do młodzieży. Wzorem poprzednich lat organizator gwarantuje dużą dawkę dobrej zabawy połączonej z edukacją w zakresie przetworów zbożowych. Dzięki współpracy z gminą Uniejów i spółką PGK „Termy Uniejów”, z zaproszenia Stowarzyszenia Innowatorów Wsi skorzystało od poniedziałku (i będzie korzystać do piątku 24 maja włącznie) kilkadziesiąt grup uczniów klas V, VI, VII i VIII, między innymi z Turku, Malanowa, Pabianic, Bełchatowa, Wiśniowej Góry, Dąbia, a nawet z Komornik pod Poznaniem.
W Zagrodzie Młynarskiej Beata Rozwadowska, Andrzej Pietrzak oraz Filip Tomaszewski demonstrują zasady działania tradycyjnego młyna i odkrywają historię zrekonstruowanego wiatraka koźlaka. Młodzież podczas warsztatów ma okazję przekonać się, jak ciężka była praca młynarza i jakich umiejętności wymagał od niego ten zawód.
Druga część zajęć odbywa się po posiłku regeneracyjnym, przygotowanym w oparciu o przetwory zbożowe. W namiocie polowym na terenie Kompleksu Boisk im. W. Smolarka, kucharz Marcin Kociszewski pokazuje jak w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu zaczyn do wypieku chleba, ciasto drożdżowe czy pełnowartościowe śniadanie w postaci owsianki. Towarzyszy mu Emilia Straszewska dietetyk z Uzdrowiska Uniejów Park, która dzieli się z uczniami cennymi wskazówkami w zakresie zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży.
Zwiedzając Uniejów nie można pominąć „Term”, z których uzdrowisko znane jest w całej Polsce, dlatego w ramach udziału w projekcie uczniowie mogą skorzystać z 2-godzinnej wizyty w kompleksie basenów termalnych. Zadanie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
(MB)
Uniejów w magazynie o podróżach
All Inclusive to wyjątkowe wydawnictwo o podróżach. Można w nim znaleźć inspiracje zarówno na egotyczne dalekie wyprawy, jak również te weekendowe po Polsce. Zachęca do odkrywania miejsc, smaków i poznania wielu ciekawych zakątków Polski, Europy i świata.
W najnowszym wiosennym numerze magazynu All Inclusive pani Barbara Tekieli, w swoim tekście, zachęca do odkrywania Uniejowa. Uniejów znalazł się w dziale „ Łódzkie – jeden kierunek, wiele możliwości”. Pani Barbara zachęca do odpoczynku w Termach Uniejów, noclegu w zamku, spróbowania uniejowskich wyrobów lokalnych i rozsmakowana się w Uniejowie podczas Festiwalu Smaków. Barbara Tekieli zaprasza również do podziwiania pięknej tradycji układania kwietnych dywanów na procesję Bożego Ciała w Spycimierzu.
Najnowszy numer magazynu All Inclusive można obejrzeć w linku, do czego Państwa serdecznie zachęcamy: Magazyn All Inclusive
Zachęcamy również do śledzenia strony magazynu All Inclusive i jej mediów społecznościowych FB All Inclusive Na pewno znajdą tam Państwo wiele ciekawych inspiracji.
źródło: Gmina Uniejów