Jarmark Świąteczny

0
17
views

Tuż przed Mikołajkami, w niedzielę 5 grudnia br. na Rynku w Uniejowie mogliśmy poczuć magię świątecznego klimatu za sprawą odbywającego się Jarmarku z produktami regionalnymi i rękodziełem.

Wystawcy oferowali nam własnoręcznie wykonane, różnorodne ozdoby świąteczne zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Były m.in. do kupienia kolorowe maskotki, bombki, ażurowe ozdoby, wieńce świąteczne czy stroiki – oryginalnie i własnoręcznie wykonane, świadczące o kreatywności i zdolności osób, które je wykonały – oraz smakołyki: pierniczki, miody, pierogi, sery, ciastka, pączki, różne chałwy oraz kwaśnica.

Jarmark został zorganizowany przez MikSer Street Food Uniejów, a wzięli w nim udział lokalni przedsiębiorcy i stowarzyszenia.

 

 

Plebiscyt KGW: wesprzyj Gospodynie z Wilamowa i pomóż im zdobyć sprzęt AGD!

Trwa II edycja Plebiscytu „Poznaj nasze KGW”, w którym Koło Gospodyń z Wilamowa walczy o sprzęt AGD na wyposażenie kuchni kuchni w OSP Wilamów. Zobacz jak możesz wesprzeć lokalne Gospodynie!

O tytuł najlepszego koła w Plebiscycie  Kalendarza Rolników walczą KGW z całej Polski, które w ciągu minionego roku zaprezentowały swoją działalność w cyklu artykułów „Poznaj nasze KGW”Laureaci Plebiscytu otrzymają nagrody specjalne: 1 miejsce – lodówka, 2 miejsce – zmywarka, 3 miejsce – mikrofalówka oraz zestawy upominkowe dla każdego członka koła, które ufundowało Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników. Patronat honorowy nad Plebiscytem objęła Anna Gembicka – Poseł na Sejm RP.

W konkursie biorą udział Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Wilamowa, które na łamach portalu podzieliły się przepisem na nadwarciańskie pierogi z kapustą i grzybami (recepturę popisowego dania zamieszczamy na dole artykułu). Koło jako jedyne reprezentuje w plebiscycie gminę Uniejów, co więcej – jest też jednym z nielicznych uczestników pochodzących z terenu województwa łódzkiego.

Aby oddać głos na KGW z Wilamowa, należy wysłać sms o treści KGW.26 na numer 72601 (koszt wysłania SMS-a wynosi 2,46 zł z VAT). Obecnie nasze Panie z ilością 54 głosów plasują się na 3. miejscu, ale cały czas mamy szansę znaleźć się na najwyższym miejscu podium! To dzięki Waszym głosom koło może otrzymać sprzęt AGD, którego tak bardzo potrzebują, by móc rozwijać swoje kulinarne zapędy! Głosowanie trwa do 20 grudnia 2021 r. (do godz. 8.00).

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowie to liczna grupa Pań, która przede wszystkim chce działać na rzecz swojej lokalnej społeczności. KGW organizuje wiele ciekawych wydarzeń, bierze udział w akcjach charytatywnych i konkursach. A jeśli chodzi o przyszłość, to ma mnóstwo pomysłów. Przekonajcie się sami!

Zamieszczamy link, który zaprowadzi Państwa do pełnej prezentacji Koła: „Poznaj nasze KGW” Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowie

Oraz obiecany przepis, który opublikowano na łamach Kalendarza Rolników na…

…Nadwarciańskie pierogi z kapustą i grzybami! – na zbliżające się Święta, jak znalazł!

SKŁADNIKI:

Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 2 szklanki gorącej wody (wrzątku), 2 łyżki oleju, sól do gotowania.

Farsz: 2 kg kiszonej kapusty, 30 dag suszonych grzybów, 50 dag pieczarek, 20 dag cebuli, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła do okrasy, kilka liści natki pietruszki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy, odciskamy, a następnie gotujemy do miękkości, grzyby suszone moczymy i gotujemy, pieczarki myjemy obieramy i gotujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju na złoty kolor. Po ugotowaniu i wystudzeniu składników kroimy kapustę na drobno, pieczarki w kosteczkę i grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę mieszamy z solą dodajemy gorącą wodę i mieszamy łyżką, dodajemy żółtka. Wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione i „odchodzi’’ od ręki, kroimy na kawałki i wałkujemy na placuszki ok 1,5 mm, następnie cienką szklanką wykrawamy krążki i nakładamy zimny farsz. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy pierogi, gotujemy tak ok. 1,5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmujemy pierogi na talerz i układamy jeden obok drugiego. Rozpuszczamy masło, polewamy pierogi i dekorujemy natką z pietruszki. Smacznego!

(MB)

źródło: Gmina Uniejów

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ